ADRA vybuduje v nejlidnatější části Keni porodnici

Humanitární organizace ADRA vybuduje v africké Keni porodnici. Objekt bude součástí zdravotnického zařízení, které loni ve vesnici Itibo začali opravovat čeští spolupracovníci ADRA. Oprava zdravotnického komplexu si vyžádá zřejmě více než 2,3 milionu korun. ČTK to řekla vedoucí zlínské pobočky organizace Alena Rusová. Vesnice leží v oblasti Nyamira, která patří mezi nejlidnatější části země zmítané nemocemi, jako je malárie, tyfus, vnitřní paraziti, AIDS nebo různé respirační choroby.

Do oblasti z Prahy odletěl externí spolupracovník české ADRA a manažer projektu, pardubický zdravotník Aleš Bárta. Během tříměsíčního pobytu bude ve spolupráci s místními dělníky řídit dostavbu porodnice. Ta si vyžádá více než 800.000 korun. "Jsem vděčný ministerstvu zahraničních věcí, že na tento projekt uvolnilo půl milionu korun. Neméně si vážím 200.000 korun, které drobní dárci z celé republiky nashromáždili v rámci projektu ADRA ÚL a které ADRA na dostavbu porodnice v Itibo uvolnila právě dnes," řekl zdravotník.

Oprava zdravotního střediska, které bylo slavnostně otevřeno loni v listopadu, přišla na 1,5 milionu korun. Zprovoznění porodnice je naplánováno na půli března. Do té doby by měla být porodnice také vybavena zdravotnickým nábytkem, lékařskými nástroji a zdravotnickými potřebami. V lednu za Bártou odjede spolupracovník Josef Kubásek, který tam poveze léky a zdravotnický materiál. Do dopraví Keni také plyšové hračky pro nemocné děti a barevné obrázky z českých pohádek na vnitřní zútulnění interiéru.

ADRA na pomoc Keni vyhlásila celostátní veřejnou sbírku. Lidé mohou své dary zasílat na číslo účtu 211 211 211/0300, variabilní symbol 313.

Autor: Peter Gabaľ