Analytici: Pád vlády oslabí korunu; zřejmě se nedokončí reformy

Konec současné vlády podle ekonomů zřejmě oslabí korunu a může se projevit i poklesem na akciovém trhu. Některé plánované reformy zřejmě nebudou dokončeny. "Z pohledu celé ekonomiky ale zřejmě nedojde k závratným změnám," řekl ČTK Vladimír Pikora z Volksbank. Základní veličiny, jako je hrubý domácí produkt, inflace či nezaměstnanost, by pád Špidlova kabinetu neměl ovlivnit. Reagovat budou hlavně finanční trhy. Domácí měna podle Pikory oslabí a prorazí hranici 32 korun za euro. Investoři totiž budou mít obavy z dalšího vývoje a pravděpodobně se radši budou zbavovat aktiv v české měně. Oslabení ale bude krátkodobé, v delším výhledu lze čekat posilování koruny. Mírně oslabit mohou také akcie, doplnil Jan Sýkora z Wood&Company.

Kvůli pádu vlády se zřejmě nedokončí některé reformy. Podle Pikory je ale kritizovali domácí i zahraniční ekonomové jako příliš měkké. Ze současné situace by naopak mohla vzejít i akceschopnější vláda, která by prosadila potřebné změny. Konečným důsledkem by mohl být i vyšší hospodářský růst, dodal Pikora. "Tato vláda neměla silný mandát a vůli prosazovat potřebné reformy," uvedl Sýkora. Dosavadní kroky k ozdravění veřejných financí podle něj nebyly příliš šťastné ani dostatečné. Státní rozpočet by měl letos skončit s deficitem 115 miliard korun, příští rok by to mohlo být reálně asi o šest miliard korun méně. Pro investory by byla dobrou zprávou vláda se silnou pozicí a odhodláním provést radikálnější změny, soudí ekonomové.

Podle šéfa agentury CzechInvest Martina Jahna by neměla mít ani případná změna vlády vliv na přísun přímých zahraničních investic. Také podle Pikory zajímá investory především dlouhodobý vývoj země, a ne několik týdnů či měsíců nejistoty.