Babiš: ČR nikdy neprošla podobnou zkouškou, jako je koronavirus

Česko za dobu své existence nikdy neprošlo podobnou zkouškou, jako je současná pandemie koronaviru. V projevu odvysílaném třemi hlavními televizemi to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Podle něj nikdo nebyl na situaci připravený a celý svět se učí na ni reagovat. Výjimečná opatření podle něj mohou trvat déle, než vláda původně očekávala. Vyjádřil ale přesvědčení, že se jejich účinek brzy projeví a země situaci zvládne. Babiš přiznal dílčí chyby a problémy při řešení epidemie. "Je to krizová situace, na kterou nebyla připravena jediná země v Evropě," uvedl. Celkově si Česko vede velmi dobře a situaci zvládne, dodal Babiš. Kabinet se podle něj snaží zároveň neochromit ekonomický život země, proto nechal lidi nadále cestovat do práce.

Premiér poděkoval za trpělivost, s jakou lidé přijímají restriktivní opatření, podle něj to není pro nikoho jednoduché. Poděkoval všem zdravotníkům, policistům, hasičům i vojákům, stejně jako dobrovolníkům, kteří nezištně pomáhají druhým, například šitím roušek. Ocenil i veřejnoprávní média za spuštění výukových programů nebo programů pro seniory, i všechna ostatní média, která uklidňují občany. Ocenil, že lidé nepodléhají hysterii.

Poděkoval také všem, kdo dodržují restriktivní opatření přijatá za účelem omezení šíření nákazy, a apeloval na důsledné nošení roušek na veřejnosti. Kritizoval ty, kdo opatření svévolně porušují. Podle něj to není hrdinství ani legrace, pouze to prodlouží komplikace, kterým Česko nyní čelí. "Frajírci, co mají být v karanténě a klidně si dají společně pivo u dveří hospod, to fakt nejsou žádní hrdinové. Spíš zbabělci, kteří si neumí nic odříct," řekl. Podle Babiše jsou roušky a respirátory celosvětově nedostatkové zboží a na globálním trhu nebyly dostupné už na přelomu ledna a února.