Babiš: Nevidím důvod, aby Česko měnilo pozici ohledně Kosova

Premiéři zemí visegradské čtyřky podepsali v Praze společnou deklaraci, ve které podpořili rozšíření Evropské unie o země západního Balkánu. Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) prohlásil, že Balkán je klíčem pro udržení bezpečnosti celé Evropy. Na tiskové konferenci také řekl, že není důvod, aby vláda měnila svou pozici k uznání Kosovské republiky. Ústavní činitelé to ale určitě budou probírat. Stažení českého uznání kosovské nezávilosti chce navrhnout prezident Miloš Zeman. řekl to při své návštěvě Srbska. Ke Kosovu také dodal, že stát, v jehož čele jsou váleční zločinci, nepatří do společenství demokratických států. Ministerstvo zahraničí upozornilo, že Česko nikdy uznání žádného státu neodvolalo. Poukázalo na to, že s Kosovem jako státem má Česká republika uzavřeny různé smlouvy včetně o návratu nelegálních přistěhovalců.

Český premiér ve čtvrtek nejprve jednal zhruba hodinu a půl s premiéry Slovenska, Maďarska a Polska o integraci zemí západního Balkánu do Evropské unie, brexitu, klimatických otázkách nebo novém složení Evropské komise. Po poledni se k lídrům V4 připojili zástupci šesti zemí západního Balkánu. Do Prahy přijeli srbská premiérka a předsedové vlád Severní Makedonie, Černé Hory, Albánie, Bosny a Hercegoviny. Původně měl Prahu navštívit také zástupce Kosova. Potvrzenou návštěvu vicepremiéra podle informací z diplomatických zdrojů kosovská strana zrušila po Zemanových prohlášeních, zemi tak zastupoval chargé d'affaires. Ten po tiskové konferenci přečetl stanovisko, podle kterého premiér Kosova Ramuš Haradinaj nepřijel na summit kvůli předčasným volbám. Babišovi zaslal dopis s omluvou, což potvrdil i úřad vlády.

Kosovo, které po rozpadu Jugoslávie vyhlásilo v únoru 2008 nezávislost na Srbsku, postupně uznalo 116 zemí, včetně ČR. V současnosti tento počet klesl podle srbské diplomacie pod stovku. Srbsko totiž přesvědčuje země uznávající kosovskou nezávislost, aby od svého postoje ustoupily; dosud se mu to podle některých zdrojů podařilo u 15 států, podle jiných u 12 států. Cílem Bělehradu je, aby počet zemí uznávajících Kosovo klesl pod 97, tedy pod polovinu ze 193 členů Organizace spojených národů.