Babiš s apelem, aby volby byly referendem o vládě, uspěl jen částečně, míní tisk

S apelem, aby volby byly referendem o vládě, uspěl předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš podle komentářů v českých denících jen částečně. Autoři komentářů si také všímají nižší volební účasti. Hnutí ANO v komunálních volbách ovládlo většinu velkých měst, ve druhém kole senátních voleb bude mít ve hře nejvíce finalistů.

Udělat z komunálních a senátních voleb referendum o vládě se podle Hospodářských novin (HN) hnutí ANO sice nepodařilo, přesto má jeho předseda důvod být spokojený. Podařilo se mu uhájit výsledek z voleb před čtyřmi lety, a to v situaci, kdy už není takovou politickou hvězdou jako tehdy. Hlavním Babišovým ziskem je ale podle HN to, že se jeho hnutí podařil další krok k pevnějšímu zakotvení v komunální politice.

Podle deníku Mladá fronta Dnes (MfD) se opozici nepodařilo přimět voliče, aby se k volbám coby protivládnímu referendu dostavili v hojnějším počtu," uvedl komentátor. K urnám dorazilo podle údajů Českého statistického úřadu asi 46 procent voličů, tedy méně než při předchozích komunálních volbách. "Tak jakápak revoluce, když jdou lidi místo voleb na houby?" píše MfD. Také podle komentáře v Lidových novinách (LN) nedopadlo "referendum" o vládě podle Babišových představ. "Hnutí ANO Andreje Babiše, které je hlavní a nejhlasitější opoziční silou, skutečně významně posílilo, ale výsledky vládních stran rozhodně nejsou drtivou porážkou," píše komentátor.