Babiš se před schůzkou se Zemanem údajně rozhodl obětovat Koudelku z BIS

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v pondělí setká s prezidentem Milošem Zemanem. Potvrdil to dnes ČTK a nevyloučil, že proberou, kdo povede Bezpečnostní informační službu (BIS) po skončení mandátu nynějšího šéfa Michala Koudelky v polovině srpna. V pátek uvedl, že personálii, o které se spekuluje několik měsíců, chce vyřešit příští týden. O plánované schůzce informoval server SeznamZprávy, podle kterého se Babiš rozhodl Koudelku, kterého prezident dlouhodobě kritizuje, obětovat.

Koudelkovi funkční období skončí v polovině srpna, premiér se zatím k jeho případnému setrvání v čele kontrarozvědky nevyjádřil. V minulosti naznačil i variantu, že by plnohodnotné rozhodnutí mohla učinit až příští vláda.

Podle představitelů opozičních koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN i vládního ANO by Koudelka měl v čele BIS pokračovat. Proti je naopak hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Prezident Koudelku dlouhodobě kritizuje. V květnu ani pošesté nevyhověl návrhu vlády, aby Koudelku povýšil do generálské hodnosti.