Barrandovské studio vystavuje ve Španělsku

Barrandovské kostýmy se budou prezentovat na filmovém festivalu, který se uskuteční od 27. listopadu do 2. prosince ve španělském městě Bilbao. V rámci doprovodného programu této prestižní přehlídky se uskuteční výstava věnovaná originálním hereckým kostýmům z nejvýznamnějších filmů 20. století. Pražský Barrandov podle mluvčího Tomáše Želazka zastupují kostýmy z filmu Amadeus. "Jde o originály bílých šatů Constance a masky jednorožce, labutě a smutek-smích, kterou na karnevalu nosil Antonio Salieri," řekl Želazko ČTK. Podle něj se na výstavě představí více než čtyři desítky výjimečných kostýmů z celého světa. Souběžně s hlavní výstavou bude ještě menší expozice, na které bude vystavovat jen barrandovský fundus. "Představíme tam 14 kolekcí kostýmů ze slavného projektu Amadeus. Návštěvníci uvidí například Mozartův dětský kostým ze scény, kdy malý Amadeus poprvé u klavíru předvádí svůj talent," řekla vedoucí provozu kostýmů barrandovské Divize Fundus, který půjčuje a vyrábí filmové rekvizity a kostýmy.

Ještě před dvěma lety směřovalo z Barrandova do zahraničí ročně jen několik kusů rekvizit, kostýmů a nábytku. V posledním období je situace zcela opačná a tato divize nestačí pokrývat potřeby evropských i zámořských produkcí. Je z čeho vybírat, je zde nábytek z různých epoch (10.000 kusů), koberce a dekorační látky (20.000 kusů), rekvizity (65.000 kusů), kočáry a povozy (200 kusů), sedla a postroje (2500 kusů), historické zbraně a zbrojní rekvizity (7000 kusů), ale i stovka historických vojenských a civilních vozidel. Kostýmů, vlásenek a doplňků od "pravěku po budoucnost" je přes 260.000.

Barrandov v současné době vystavuje i v Polsku. Podle Želazka jde o 140 unikátních fotografií a plakátů významných představitelek české kinematografie 30. a 40. let dvacátého století ve Vratislavi. Expozice s názvem Tváře českého stříbrného plátna, která je součástí vratislavských dnů vědy a techniky, potrvá ještě do 29. listopadu. "Cílem této výstavy je přiblížit návštěvníkům kulturně a jazykově blízký národ, hlavně však známé herečky z období 1933 až 1945," uvedl Pavel Jiras, autor výstavy a historik společnosti Barrandov Studio. Součástí výstavy byly i projekce českých filmů. Mezi desítkou snímků polští diváci viděli například Smrt krásných srnců, Zlaté úhoře, Divoké včely a Katakomby.