Německo a Belgie ohlásily restrikce pro cestující z Prahy

Evropské země začínají reagovat na zrychlený růst počtu koronavirových nákaz v Česku. Německo zařadilo Prahu na seznam rizikových oblastí a cestující bez čerstvého potvrzení o negativním testu bude od čtvrtka posílat do izolace. S podobnou restrikcí vůči "pražskému regionu" přišla také Belgie, přičemž její opatření má platit od pátečních 16:00 SELČ. Český premiér Andrej Babiš o koronavirové krizi jednal s protějšky ze Slovenska a Rakouska, kteří podle jeho prohlášení zatím omezení v cestování nechystají.

Změnu německého seznamu rizikových oblastí večer oznámil národní Institut Roberta Kocha a potvrdil tak dřívější informaci od diplomatických zdrojů ČTK. Na zahrnutí Prahy se předtím shodla německá ministerstva zahraničí, zdravotnictví a vnitra. Pro zařazení na německý seznam rizikových zón je hlavní podmínkou překonání hranice 50 nakažených na 100.000 obyvatel za posledních sedm dní, zohledňuje se také aktuální vývoj epidemie v dané oblasti. Zpřísnění pravidel pro "region Prahy" znamená, že lidé budou pro bezproblémovou cestu do Německa potřebovat negativní výsledek testu na virus SARS-CoV-2, který není starší než 48 hodin. Kdo potvrzení mít nebude, musí podle stávajících pravidel nastoupit do karantény a nechat se v Německu otestovat.

Podobné to bude od pátečního odpoledne s cestami z hlavního města ČR do Belgie. Tamní vláda večer aktualizovala svůj "semafor" znázorňující míru rizika v různých částech Evropy a Praha se nově objevila mezi oblastmi s červeným označením vedle Maďarska, Rumunska, většiny Španělska či částí Francie. Zbytek Česka zůstal v oranžové kategorii, u které jsou karanténa a test doporučené. Belgie zároveň zakazuje cesty do české metropole, pro které není závažný důvod.