Biskup Duka přišel na Hrad Klausovi poděkovat a popřát k Vánocům

Královéhradecký biskup Dominik Duka na Pražském hradě osobně poděkoval prezidentovi Václavu Klausovi za celoroční spolupráci, popřál mu také spokojené Vánoce a vše dobré v nadcházejícím roce. O politických otázkách, například sporném církevním zákonu či smlouvě mezi Českou republikou a Vatikánem, se podle Duky na Hradě nemluvilo. O některých tématech, jež se týkají vztahu českého státu a katolické církve, se ale zmínili, uvedl Klausův mluvčí Petr Hájek. "K nějakému vyjednávání nemám pověření. Mluvili jsme především o roli církve ve společnosti," uvedl Duka po schůzce.

Prezident nedávno stvrdil svým podpisem novelu zákona o církvích, která podle jejich zástupců obsahuje opět sporné pasáže týkající se evidence charit, diakonií a vzdělávacích zařízení, které už před dvěma lety zrušil Ústavní soud. Kardinál Miloslav Vlk poté uvedl, že Klaus podpisem porušil ústavu. Podle mluvčího Hájka byl prezident Vlkovým výrokem hluboce zklamán a dotčen. Předvánoční setkání hlavy státu a katolického primase se letos nechystá. Po Dukovi ale v úterý zavítá na Hrad papežský nuncius Diego Causero.

Česká republika je jednou z mála evropských zemí, která nemá smluvně upraveny vztahy s Vatikánem. K přijetí smlouvy nebyla ve sněmovně během tří let politická vůle a také prezident Klaus by ji v navržené podobě nepodepsal - dávala by prý katolické církvi příliš mnoho privilegií.