Britský princ Edward přijel do Prahy, návštěva se zaměřuje na program pro mladé

Britský princ Edward dnes přijel na návštěvu České republiky. Středobodem jeho návštěvy bude Mezinárodní cena vévody z Edinburghu (DofE) určená studentům mezi 14 a 24 lety, navštíví ale také obec Vestec u Prahy, pokloní se u Národního památníku hrdinů heydrichiády v Praze a setká se s prezidentem Petrem Pavlem. V Česku pobude do čtvrtka.

Bratr britského krále Karla III. zdědil titul vévody z Edinburghu po svém zesnulém otci princi Philipovi, který program DofE založil. V Česku jej plní každoročně kolem 7000 studentů. Setkání s některými z nich na britské ambasádě je jedním z prvních bodů Edwardova programu v Praze.

Program DofE v Česku funguje od roku 1995, nyní na více než 320 školách. Každý jeho účastník si vytyčí cíle, kterých chce dosáhnout v dobrovolnických, pohybových či dovednostních aktivitách, a ty následně plní po dobu šesti, 12 nebo 18 měsíců. Čím déle program studenti plní, tím vyšší na konci dostanou ocenění. Zlatou medaili obdrží z rukou prince Edwarda ve středu 42 Čechů, kteří úspěšně dokončili zlatý program DofE.