Budoucí penze nemají stále jasné obrysy, lídři stran nejednali

Budoucí důchodový systém v Česku nemá ani po středě jasně stanovené obrysy. Lídři pětice parlamentních stran s premiérem Jiřím Paroubkem ani napotřetí nepodepsali dohodu o zásadách penzijní soustavy. Schůzku zrušili. Po 80 minutách se totiž stále k jednání nesešli, nedostavil se zástupce ODS. Dosud podpis vázl na tom, že se politici nedokázali shodnout na prodlužování důchodového věku. "Je to škoda, že se to zrušilo (jednání), protože teď už se to bude těžko dávat dohromady," uvedl Paroubek. Nepřítomnost ODS i postoj komunistů ho podle jeho slov zklamaly. Jestli bude podle něj "ochota partnerů", mohli by lídři o důchodech jednat v lednu.

KSČM totiž trvá na tom, aby penzijní věk nerostl. Politici se dosud nedokázali shodnout na tom, zda a od kterého roku by lidé měli chodit do důchodu v 65 letech. Podle koalice by to mělo být v roce 2031. Komunisté původně mluvili o roce 2036. Kompromisní znění dohody, které navrhl ministr práce Zdeněk Škromach, počítalo se zvýšením věku na 65 let do roku 2036. "Zásadně nepodporujeme prodloužení věku odchodu do důchodu. Ani tu kompromisní variantu v tuto chvíli," řekl šéf komunistů Vojtěch Filip. Myslí si, že KSČM "bude konzistentní" a názor nezmění.

Úspory ve výdajích na léky bude hledat komise

Lékárníci se ve středu dohodli s premiérem Jiřím Paroubkem a ministrem zdravotnictví Davidem Rathem na vzniku pracovní skupiny, která do měsíce navrhne, jak uspořit výdaje zdravotního pojištění na léky. Ročně za ně pojišťovny dají 40 miliard korun. Lékárníci odmítají jako jedinou cestu úspor snížení obchodní přirážky na léky o tři procenta, jež od ledna prosadil Rath. "Rozumíme nespokojenosti lékáren i distributorů, protože celková lékárenská marže se tím sníží o 700 až 750 milionů. Na druhou stranu tu bude mít pozitivní dopad na peněženky pacientů," řekl po jednání Rath. Dodal, že od snížení marže očekává snížení cen léků v lékárnách, a tedy doplatků pro pacienty, nebo alespoň zachování jejich současné výše. Skupina by podle něj nejpozději do konce ledna měla přijít s jasnějším a komplexnějším návrhem, aby "nynější snížení marže bylo bráno jenom jako přechodné, a klidně od února, března mohlo být nalezeno definitivnější opatření".

Prezident České lékárnické komory Lubomír Chudoba ocenil, že Paroubek pochopil argumenty lékárníků, že pouhé snížení marže zásadní změnu nepřinese. "Proto velmi vítám nabízenou ruku v tom, že bude ustavena do konce týdne pracovní komise," řekl. Pokud by se Chudoba s politiky nedohodl na řešení, byli lékárníci odhodláni vyhlásit stávku a zavřít ve čtvrtek na celý den lékárny. Představenstvo lékárnické komory se po jednání s premiérem usneslo, že se plánovaná stávka neuskuteční, zároveň ale s okamžitou platností vyhlásilo stávkovou pohotovost lékáren do 31. ledna 2006. "Těmito kroky vyjadřujeme vstřícnost k jednání komise," stojí v prohlášení, jež komora zaslala ČTK.