Bývalý předseda Fotbalové asociace ČR Pelta je vinný v kauze sportovních dotací

Pražský městský soud nepravomocně poslal v kauze rozdělování sportovních dotací na 6 let do vězení Miroslava Peltu. Bývalý šéf českého fotbalu má také zaplatit 5 milionů korun. Ještě o půl roku vyšší trest dostala tehdejší náměstkyně ministra školství Simona Kratochvílová. Pokutu jí soud vyměřil na 2 miliony korun. Podle rozsudku Pelta náměstkyni naváděl a ovlivňoval kvůli rozdělování sportovních dotací. Spolu se potom proces měli pokusit zmanipulovat. Podle soudu se tak pokusili způsobit škodu přes 175 milionů korun. Pelta i Kratochvílová už dřív vinu odmítli. Pelta se proti rozsudku ještě v soudní síni odvolal. "Podal jsem odvolání na místě. Každý nepodmíněný trest je překvapení pro každého, který si myslí, že je nevinný.  Je to poločas, takže uvidíme, co dál," řekl po vynesení rozsudku. Také Kratochvílová se proti rozhodnutí soudu odvolala.

Osvobozující výrok si naopak poslechli další obžalovaní, včetně šéfa České unie sportu Miroslava Jansty. "Stát nestanovil transparentní podmínky, jakým způsobem mají být rozdělovány peníze. My jsme na to upozornili, protože došlo k brutální manipulaci, a stát nás za to obžaloval. To znamená, že ten, kdo na něco upozorní, je obžalován," řekl Českému rozhlasu.

Soud zprostil obžaloby i samotnou unii a fotbalovou asociaci. Kvůli případu dřív rezignovala ministryně školství Kateřina Valachová z ČSSD. Kauza stála místo i Kratochvílovou a Peltu, který se svého postu vzdal z vazby.