Čapí hnízdo by nezískalo úvěr, pokud by za ním nestál Agrofert, řekl svědek

Společnost Farma Čapí hnízdo by u banky HSBC nezískala úvěr na stavbu areálu, pokud by za ní nestál holding Agrofert. U pražského městského soudu to dnes uvedl bývalý zaměstnanec oddělení finančních trhů banky Filip Koutný. To, že měla Farma Čapí hnízdo spojení s Agrofertem, se podle něj v bance objektivně vědělo, vyplývalo to podle něj i z dokumentace. V případu čelí obžalobě bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová. Oba vinu odmítají.

Koutný dnes vypověděl, že Čapí hnízdo mělo být původně privátním projektem Babiše, což se údajně dozvěděl od finanční ředitelky holdingu Agrofert Petry Procházkové. Později se ale plán rozrostl. Procházková mu podle jeho slov také řekla, že jde o Babišovu "srdeční záležitost". Pokud by za projektem nestál Agrofert, nebyl by podle Koutného realizovatelný. Procházková by měla před soudem vypovídat tento týden.

Obžaloba uvádí, že bývalý premiér Babiš zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Podle obžaloby to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky.