Češi a Slováci v New Yorku slavili pád komunismu v Československu

Výročí pádu komunismu v Československu před 17 lety oslavili v pátek večer také Češi a Slováci v New Yorku. Při happeningu v České národní budově četly děti z tamější české a slovenské školy úryvky z českých dějin, zatímco Slováci se sešli na party v jednom z manhattanských klubů. Velký sál rekonstruované národní budovy se na jediný večer proměnil ve výstavní síň. Zaplnilo ji obří, 70 metrů dlouhé a dva metry vysoké leporelo, na němž je zachycena česká historie od pravěku po současnost. Děti, které se v české a slovenské škole učí dvě hodiny týdně jazyku svých předků, četly návštěvníkům pasáže z knihy výtvarnice Lucie Seifertové Dějiny udatného českého národa, podle níž autorka údajně největší leporelo na světě vytvořila.

Hosté happeningu si mohli také zavzpomínat na události před 17 lety u jedné ze stěn sálu přetvořené v památník na pražské Národní třídě, který spontánně vznikl na místě, kde 17. listopadu 1989 komunistický režim brutálně napadl pokojnou studentskou demonstraci. Fotografie z té doby, zapálené svíčky i květiny na podlaze navodily zcela autentickou atmosféru revolučních dnů před 17 lety.

Slováci slavili výročí 17. listopadu 1989 v klubu School, kam je pozval slovenský generální konzul v New Yorku Ivan Surkoš. Na programu večírku byla mimo jiné vernisáž výstavy obrazů Vojtecha a Tamary Kolenčíkových a vystoupení newyorského divadla moderního tance Palissimo v choreografii slovenského umělce Pavla Zuštiaka. "Pozvali jsme slovenské krajany, Slováky žijící v New Yorku, přátele Slovenska a samozřejmě jsou mezi námi i Češi," řekl Surkoš ČTK. "Cílem večera bylo dát vědět, že i když je Československo minulostí, mají Slováci a Češi i nadále velmi dobré vztahy a vidí perspektivy v přátelství s Američany," uvedl generální konzul.

Příspěvkem českých krajanů k oslavám v národní budově bylo zahájení výstavy obrazů Čechoameričana Vojena Čecha-Coliniho, v jehož díle se kloubí renesanční výtvarný styl se surrealistickými motivy. Expozici složenou ze soukromých sbírek uspořádala krajanská Česká dobročinná a vzdělávací společnost (BBLA).