Češi se stravují jinak než před deseti lety, jedí více drůbeže

Spotřeba potravin v českých domácnostech se za posledních deset let významně změnila. Lidé změnili své jídelníčky, a to se projevilo i v nákupu potravin. Snížil se nákup vajec či cukru a naopak výrazně vzrostl nákup sýrů, čerstvého ovoce a zeleniny, ryb či drůbeže, vyplývá z internetových stránek Českého statistického úřadu. Současný trend zdravé výživy je patrný v domácnostech zaměstnanců i důchodců. Ze statistických čísel přitom vyplývá, že domácnosti důchodců nakupují v průměru na osobu a rok podstatně více. Je to dáno tím, že členové domácností zaměstnanců se ve větší míře než důchodci stravují ve veřejném stravování. V domácnostech zaměstnanců připadalo loni na veřejné stravování na osobu a rok 3361 korun a u důchodců 1465 Kč. Nižší spotřeba v domácnostech zaměstnanců je také ovlivněna hospodárnějším využitím potravin ve vícečlenných domácnostech. Více než polovina domácností důchodců v Česku je totiž jednočlenná.