Češi si připomínají 17. listopad, hromadné akce se nekonaly

Češi si připomínají výročí událostí spojených se 17. listopadem, kdy proti studentům v roce 1939 krvavě zakročili němečtí nacisté a o 50 let později komunistická moc. Letošní podoba oslav je kvůli epidemii koronaviru jiná než v předchozích letech. Akce se z velké části přesunuly do on-line prostoru. Planoucí svíčky u pamětní desky k 17. listopadu 1989 dnes zcela zaplnily chodník na pražské Národní třídě.

Na Národní třídu přišli položit kytice politici

Na Národní třídu v Praze dorazil ráno premiér Andrej Babiš (ANO) v doprovodu ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Pod pamětní desku položili květiny a zapálili svíčky. Premiér vyzdvihl význam svobody. Babišova přítomnost tentokrát nevyvolala velké protesty jako loni, kdy na něj lidé pískali. Lidé by si podle něj měli svobody vážit, v této souvislosti připomněl situaci v Bělorusku. Jako první z politiků přišel na Národní třídu předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO). Novinářům řekl, že listopad 1989 je největší historickou událostí, kterou za svého života zažil. Na Národní třídu přišli také ministři za ČSSD Jan Hamáček a Jana Maláčová. Předsedy Starostů Vít Rakušan uvedl, že lidé by si výročí 17. listopadu měli připomenout zvláště v době, která má tendenci brát jim část svobod v rámci opatření proti epidemii koronaviru. Měli by usilovat o jejich obnovení.

V Česku je podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše třeba dokončit transformaci společnosti, která začala před 31 lety, směrem k demokraciím západního typu. ČR by neměla dopadnout jako Polsko či Maďarsko, které mají podle Bartoše problémy s demokracií. Uctít 17. listopad přišli na Národní třídu také šéfové opozičních stran, za KDU-ČSL Marian Jurečka, za ODS Petr Fiala a za TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. V poledne položili na Národní třídě kytice vedení Senátu v čele s jeho předsedou Milošem Vystrčilem (ODS). Podle něj tak demonstrovalo svou jednotu i jednotu horní komory.

Památku listopadu přišel uctít exprezident Klaus

Položením květiny pod pamětní desku na Národní třídě uctil výročí 17. listopadu na Národní třídě bývalý prezident Václav Klaus. "Myslím, že těch 31 let, zejména jejich první část, bylo ideálním obdobím, které jsme tady za celé století asi neměli," řekl. Dodal ale, že je smutné, že dnešní doba tu minulost bohužel v mnohém připomíná. "Jsme svědky nového zastrašování lidí, nového znejišťování lidí, rozmáhá se cenzura, rozmáhá se znova strach a vzájemné podezírání, zase je vynucována jedna jediná pravda. To jsou nákroky k systému, který jsme už tady jednou prožili," řekl. K tomu, že neměl roušku přes ústa a nos dodal, že není možné přijímat bez diskuse veškeré chaotické vládní příkazy a zákazy. Policie, která v místě na dodržování bezpečnostních pravidel dohlíží, na dotaz ČTK řekla, že to

Vzpomínat se bude i v dalších městech republiky. Desítky budov v zemi se po setmění zahalí do barev české trikolory. V Praze bude národními barvami nasvícena například Petřínská rozhledna, Žižkovská věž, Tančící dům, Pražský hrad nebo Rudolfinum.

Lidé se scházeli také před Hlávkovou kolejí

Před Hlávkovu kolej v Praze 2 od rána přicházeli zástupci akademické obce, politici a lidé. K pamětním deskám pokládali květiny, svíčky nebo věnce. Připonali si zejména tragické události z listopadu 1939, kdy okupanti při protinacistické demonstraci smrtelně zranili studenta Jana Opletala, uzavření vysokých škol a umučené a popravené studenty. Pieta je letos poklidná, vzhledem k protikoronavirovým opatřením se letos nekoná každoroční pietní akt.