Český průmysl v březnu meziročně rostl o 0,4 procenta

Česká průmyslová výroba se v březnu vrátila do kladných čísel. Meziročně za tento měsíc vzrostla o 0,4 procenta, v únoru přitom poklesla o 0,3 procenta. Ukazují to data Českého statistického úřadu. Rozvoj průmyslu ale stále brzdí výroba aut, která se snížila téměř o pětinu. Automobilový průmysl si proti loňskému březnu pohoršil o zhruba 17 procent. Důvodem jsou přetrvávající problémy u dodavatelů. Stavební výroba v Česku pak v březnu zpomalila meziroční růst na 8 procent z únorových zhruba 19 procent.

Stavební výroba v Česku v březnu zpomalila meziroční růst na 8,2 procenta z únorových 18,9 procenta. Pozemní stavitelství, což je stavba bytových i nebytových budov, se v březnu meziročně zvýšilo o 6,2 procenta a inženýrské stavitelství, tedy stavby cest nebo telekomunikačních a energetických sítí, o 14,7 procenta.  Meziměsíčně byla stavební produkce o 3,7 procenta nižší.

Zahraniční obchod České republiky vykázal v březnu schodek 13,8 miliardy korun, což byl meziročně o 30,5 miliardy Kč horší výsledek. Negativně se na tom podepsal zejména obchod s ropou a motorovými vozy. Podle ČSÚ vývoz meziročně vzrostl o 3,9 procenta na 388,1 miliardy Kč a dovoz o 12,7 procenta na 401,9 miliardy Kč. "Vysoký podíl na záporném výsledku obchodní bilance měla meziročně vyšší hodnota dovozu energetických komodit, kterou pozorujeme nepřetržitě již více než rok. Neméně významný byl i meziroční pokles vývozu motorových vozidel a jejich dílů, přičemž jeho hodnota loni v březnu byla historicky nejvyšší," uvedla ředitelka odboru statistiky zahraničního obchodu Miluše Kavěnová.