Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta

Český průmysl v říjnu zrychlil meziroční růst na 3,8 procenta po zářijovém revidovaném zvýšení o procento. K růstu přispěl opět hlavně automobilový průmysl, klesla výroba elektřiny. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu. Stavební produkce v Česku v říjnu letos poprvé klesla. Meziročně se snížila o 1,3 procenta po zářijovém revidovaném růstu o 1,3 procenta. Dařilo se zejména inženýrskému stavitelství. V porovnání s loňským říjnem ale stavaři zahájili i stavbu více nových bytů, dokončili jich však méně.

"Český průmysl si v říjnu vynahradil to, co zameškal o dovolené v srpnu a co kvůli odstávkám v energetice zameškal v září. I s ohledem na horší údaje z průmyslu Německa je dnes zveřejněný údaj o vývoji českého průmyslu potěšující," uvedl analytik Raiffeisenbank Michal Brožka. Za celý letošní rok čeká nadále růst průmyslové výroby v ČR o 5,8 procenta a v příštím roce jeho zpomalení na 4,9 procenta.

Bilance zahraničního obchodu České republiky skončila v říjnu přebytkem 13,3 miliardy korun. Ve srovnání se stejným obdobím loňského roku to bylo o 1,2 miliardy více. Při započítání nového pronájmu stíhaček JAS-39 Gripen ve výši 9,9 miliardy Kč saldo klesne na 3,5 miliardy korun.