Čína protestuje proti návštěvě Vystrčila na Tchaj-wanu. Ministerstvo si předvolalo velvyslance

Miloš Vystrčil na Tchaj-wanu, foto:  ČTK/Michal Krumphanzl

Cesta předsedy Senátu Miloše Vystrčila na Tchaj-wan budí emoce. Přimějeme ho zaplatit vysokou cenu za jeho krátkozraké chování a politický oportunismus, prohlásil čínský ministr zahraničí Wang I.

Dodal, že zpochybňování zásady jedné Číny znamená "znepřátelit si 1,4 miliardy Číňanů" a že čínská vláda a lid nebudou tolerovat takovou "otevřenou provokaci". Vystrčil považuje vyjádření za zásah do vnitřních záležitostí ČR.

Tomáš Petříček,  foto: archiv MZV ČR

"Takto ostrá, až nediplomatická slova jsou z mého pohledu něco, co nepomáhá uklidnit situaci. I proto si budeme předvolávat čínského velvyslance. Sejdu se s ním buď já osobně nebo můj zástupce," prohlásil český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD). Podle jeho slov má cesta dopady na vztahy s Čínou, ale toto už je za hranou.

Krátce po tomto prohlášení si na Petříčkův pokyn jeho náměstek Martin Tlapa předvolal čínského velvyslance Čang Ťien-mina a vyjádřil s prohlášením šéfa čínské diplomacie zásadní nesouhlas. Prohlášení označil za nevhodné a neodpovídající standardům diplomatické komunikace mezi dvěma suverénními zeměmi.

Opozice: čínské prohlášení je nepřijatelné

Vít Rakušan,  foto: Filip Jandourek,  ČRo

Prohlášení šéfa čínské diplomacie považuje za absolutně nepřijatelné opozice. Místopředseda lidovců a šéf jejich poslanců Jan Bartošek požaduje odvolání čínského velvyslance.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Vít Rakušan uvedl, že mentalita Číny, kdy nás nevnímá jako suverénní stát a jedná s námi z pozice síly, je neakceptovatelná.

Právě nátlak čínské ambasády v Praze nejen v této záležitosti Vystrčil označil za jeden z důvodů, proč se návštěvu Tchaj-wanu rozhodl uskutečnit.

"Česko je svobodnou, suverénní a demokratickou zemí, naše parlamentní diplomacie je diplomacií, která má zájem na tom, aby Česko vystupovalo tak, jak kdysi nastavili Václav Havel a Jiří Dienstbier, to znamená, že hájí svobodu a demokracii a hájí svoji suverenitu."

Předseda Senátu během návštěvy Tchaj-peje českým novinářům řekl, že ho čínské prohlášení mrzí a že cesta nemá za cíl se proti někomu vymezovat. Naopak má vytvářet co nejlepší podmínky pro hospodářský rozvoj Česka a pro spolupráci mezi demokratickými zeměmi:

"Věřím, že si své demokratické zpoždění postupně začnou uvědomovat i další vysocí političtí představitelé například evropských demokratických zemí a také samotné EU, a že také Tchaj-wan brzy navštíví."

S cestou nesouhlasil premiér ani prezident

S Vystrčilovou cestou na Tchaj-wan nesouhlasil například premiér Andrej Babiš (ANO) nebo prezident Miloš Zeman. Podle Hradu současné dění zhoršuje zahraničně-politické postavení Česka, řekl Radiožurnálu mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Miloš Vystrčil a Mike Pompeo,  foto: ČTK/Šimánek Vít

"Česká republika se dostává do středu souboje velmocí, což je věc samozřejmě velmi neblahá. Není přijatelné, aby Česká republika byla předmětem dramatických prohlášení. V každém případě velice pečlivě sledujeme situaci."

Podporu cestě naopak vyslovil při návštěvě Česka americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

"Američané se těší na to, až se pan předseda vrátí a budou na tom sledovat, jak silná bude ta čínská reakce. Hodíme se jim jako takový pokusný králík," reagoval v České televizi ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Naopak sedmdesát světových politiků z Evropského parlamentu, Spojených států nebo Austrálie vydalo společné prohlášení, v němž českou senátní návštěvu podporují.

Tchaj-wan v Česku investoval 5,7 miliard korun

Miloš Vystrčil na Tchaj-wanu,  foto:  ČTK/Michal Krumphanzl

Vystrčila doprovází asi 90členná delegace, kterou tvoří politici, včetně pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti), podnikatelé, zástupci vědeckých i kulturních institucí či novináři. Na nedělní večeři s tchajwanským ministrem zahraničí Vystrčil cestu označil za historickou návštěvu. Ve svém projevu ocenil svého předchůdce ve funkci Jaroslava Kuberu, který cestu na Tchaj-wan začal plánovat. Promluvil také na univerzitě, kde v roce 2004 vystoupil i bývalý český prezident Václav Havel a kde dostal čestný doktorát.

Česká republika je pro tchajwanskou ekonomiku podle analytiků dvakrát důležitějším obchodním partnerem než pro ekonomiku čínskou. Stav přímých čínských investic v českém zpracovatelském průmyslu činil ke konci roku 2017 zhruba 410 milionů korun, Tchaj-wan v Česku k tomuto období investoval 5,7 miliardy korun, tedy zhruba 14krát více. Většími investory už jsou v českém průmyslu z asijských zemí dlouhodobě pouze Jižní Korea a Japonsko.