ČSSD chce jednat o rozpočtu ne o podpoře Topolánkovy vlády

ČSSD odchází do opozice a nehodlá jednat s ODS o podpoře vlády premiéra a šéfa ODS Mirka Topolánka, řekl v pondělí na tiskové konferenci v Lidovém domě místopředseda ČSSD a exministr financí Bohuslav Sobotka. Dodal ale, že sociální demokraté jsou připraveni jednat o státním rozpočtu, protože nechtějí rozpočtové provizorium.

Expremiér a šéf ČSSD Jiří Paroubek obvinil ODS, že chce během příštího měsíce, kdy bude hledat podporu pro svou vládu, kterou dnes jmenoval prezident Václav Klaus, rozpoltit sociální demokracii. Spolu se Sobotkou tvrdil, že se snaží vykreslit obraz ČSSD jako zkorumpované strany. ČSSD podle Paroubka očekává v nejbližší době zveřejnění hanlivé zprávy o sociální demokracii na způsob "Kubice 2". Paroubek tvrdil, že má "určité indicie" a "dílčí informace", že to tak může být. Nic konkrétního ale nepředložil. Řekl jen: "Nechte se překvapit."

Paroubek se také ohradil proti informacím, že při jednáních o podpoře Topolánkovy vlády údajně požadoval beztrestnost pro některé účastníky korupčních kauz. Kdo něco takového tvrdí, tak podle Paroubka lže.

Autor: Peter Gabaľ