ČSSD na základě analýzy tvrdí: Topolánek s úvěrem podváděl

Sociální demokracie na základě vlastní analýzy tvrdí, že premiér a předseda ODS Mirek Topolánek podle všeho spáchal úvěrový podvod v souvislosti se svým někdejším podnikáním ve firmě VAE. Autor rozboru a bývalý vicepremiér pro ekonomiku Jiří Havel na úterní tiskové konferenci poukázal na některé okolnosti transakce, které považuje za podezřelé. "Z mého pohledu, z informací, které mám k dispozici, tak pravděpodobně ano," odpověděl Havel na otázku, zda se podle něj ministerský předseda dopustil úvěrového podvodu.

Havel připomněl, že v roce 1999 si Topolánkova firma VAE vzala téměř sedmdesátimilionový úvěr u První městské banky ovládané hlavním městem. Úvěr je zajištěn směnkou, jejímiž čtyřmi rukojmími jsou nynější premiér a další tři společníci firmy VAE. Rukojemství znamená, že když firma úvěr nesplatí, musí ho platit rukojmí - všichni, nebo kterýkoliv z nich. Firma není schopna dluh splatit, banka ale směnku nevyužívá a považuje dluh za nevymahatelný v plné výši, uvedl Havel. Bance se vrátila jen část peněz. Zůstala šestnáctimiliónová pohledávka. Havel řekl, že Topolánek dluh nevyrovnal, ale akcie výhodně prodal a za vydělané peníze si koupil byt za osm milionů korun, zároveň si bere hypoteční úvěr. "Topolánek je jednou úplně chudý - když má platit dluhy - a jednou hodně bohatý - když si kupuje byt," uvedl Havel. "Odpovědnost směnečních rukojmích by mohla být posuzována jako trestný čin úvěrového podvodu. S největší pravděpodobností uvedli protistranu v omyl, že disponují majetkem, který by postačoval k uhrazení úvěru v případě jeho nesplácení. Tento případ pak skutečně nastal. Zde ale rukojmí patrně uváděli, že jejich osobní majetek k úhradě dluhu nestačí, a proto banka po nich dluh nevymáhala," prohlásil Havel.

Topolánek považuje výroky za lživé, na středu na ně hodlá reagovat na mimořádné tiskové konferenci. "Dále už se nebude k této záležitosti vyjadřovat," informoval ČTK jeho mluvčí Martin Schmarcz. Nadále platí, že Topolánek nebude komentovat policejní vyšetřování - "protože to se ho nedotýká, není jeho účastníkem ani objektem vyšetřování a navíc by jakékoli jeho vystoupení směrem k orgánům činným v trestním řízení mohlo být vykládáno jako pokus o jejich politické ovlivňování". Totéž očekává i od druhé strany.