ČT: Orlov, podezřelý z pašování zbraní, požádal v ČR o azyl

Ruský podnikatel Oleg Orlov, který je na Ukrajině podezřelý z nelegálního obchodování s vojenskou technikou, požádal v České republice o azyl. Informovala o tom Česká televize. Orlov bydlel v posledních letech v Karlových Varech. Česká policie ho zatkla loni v srpnu na základě mezinárodního zatykače na pražském ruzyňském letišti.

Vrchní soud letos srpnu uvedl, že vydání Orlova na Ukrajinu je právně přípustné. Žádost o azyl však vydání podle ČT zkomplikuje. Pokud nebude Orlovovi azyl přiznán, může toto rozhodnutí napadnout u soudu. "V současné době je zastaveno takzvané vydávací řízení v jeho věci a musí se vyčkat do rozhodnutí o udělení azylu," řekl ČT mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Obchody Orlov podle ČT organizoval z České republiky. Ministr vnitra František Bublan chce proto prověřit, proč jeho počínání neodhalila česká policie.

Ukrajinské orgány Orlova viní ze dvou skutků. Při prvním údajně pašoval radiolokační stanice do Eritreje. V údajně padělaných dokladech se však uvádělo, že jsou určeny pro ruské ministerstvo obrany. Ve druhém případě je Orlov obviněn, že nelegálně dovezl okřídlené rakety typu X 55 a X 55 CM do Číny, v dokladech stálo, že jsou pro rumunské ministerstvo obrany. Obchody se uskutečňovaly prostřednictvím státní ukrajinské společnosti Ukrspecexport. V obvinění stojí, že Orlov jednal po předchozí domluvě se skupinou dalších osob. Sám prý objednával letadlo, které zbraně převáželo. Orlovův obhájce již dříve u soudu namítal, že ukrajinská žádost o vydání jeho klienta je politicky motivována.