Desítky měst v Česku si v neděli připomenou sametovou revoluci i události 1939

V srdci událostí, které před 30 lety zahájily pád komunistického režimu v tehdejším Československu, na pražské Národní třídě i na řadě dalších míst Česka si v neděli Češi připomenou začátek sametové revoluce. Vzpomínkové akce Dne boje za svobodu a demokracii jsou spojeny také s rokem 1939, kdy proti studentům zakročili němečtí nacisté. Den v hlavním městě zahájí tradičně pieta u Hlávkovy koleje věnovaná uzavření vysokých škol nacistickými okupanty 17. listopadu 1939 a smrti studenta Jana Opletalova a dalších jeho kolegů. Později si lidé připomenou zejména události staré 30 let kladením kytic a svíček k desce na Národní třídě a shromážděním na Albertově. Kulaté výročí do centra hlavního města přinese také řadu volně přístupných koncertů, přednášek, výstav, projekcí a besed. Chystají se také průvody doprovázené multimediálními projekty.

Prezident Miloš Zeman letos zamíří už na sobotní pietní akce do Bratislavy, v neděli chce událostem v soukromí věnovat "tichou vzpomínku". Také Babiš se chystá výročí uctít na Slovensku, dopoledne ale v Praze bude hostit kolegy ze sousedních zemí. Protest na pražskou Letnou letos už na předvečer oslav 16. listopadu svolal spolek Milion chvilek.

Akce, které na oslavu 17. listopadu pořádají v Praze a dalších desítkách měst občanské iniciativy, zastřešila jako v minulých letech platforma s názvem Festival svobody. Zahrnuje slavnost Korzo Národní, která letos poprvé obsadí celou Národní třídu, a nabídne koncerty, divadlo, autorská čtení, výstavy nebo program pro děti. V podvečer se pak na Václavském náměstí uskuteční Koncert pro budoucnost, kde vedle zpěváků vystoupí řečníci. Například v Brně akce připravují studenti, univerzity i divadla. Lidé tam budou moct 30 let svobody uctít či oslavit při debatách, koncertech i v lampionovém průvodu.