Divadelní produkce pod širým nebem odolávají nepřízni počasí

S proměnlivým počasím posledních dnů se musejí vyrovnat nejen rekreanti u vodních nádrží a táborníci v v kempech, ale i herci a návštěvníci divadelních produkcí pod širým nebem. Metropole hostí tři dlouhodobé akce, z nichž největší jsou Letní shakespearovské slavnosti na Pražském hradě. Také Hudební divadlo Karlín na nádvoří Nostického paláce a Divadlo Ungelt na přírodní scéně pod Loretou na malostranském Novém Světě zvou diváky ke sledování svých inscenací. Pouze jediné představení, jímž byla repríza Shakespearovy komedie Večer tříkrálový, zatím kvůli dešti zrušili na Pražském hradě, dvakrát se představení vzhledem k nepřízni počasí nedohrálo. Výprava i herci se pak přestěhovali do Brna, od začátku srpna hráli pětkrát v Bratislavě. Do Prahy se inscenace vrátí 29. srpna a hrát se bude až do 10. září. Od poloviny srpna bude na repertoáru Romeo a Julie. Podle mluvčí projektu Magdaleny Bičíkové exceluje v těchto dnech na Pražském hradě Jiří Langmajer v titulní roli Shakespearova Hamleta. Hraje se už třetím rokem a letošních celkem třináct repríz je definitivně posledních. Derniéra bude 13. srpna.

Karlínští uvádějí na nádvoří Nostického paláce úspěšný muzikál Noc na Karlštejně, který podle stejnojmenného filmu na motivy hry Jaroslava Vrchlického upravil Zdeněk Podskalský mladší. Karla IV. alternují Petr Štěpánek a Pavel Rímský, v roli Elišky Pomořanské se střídají Kateřina Brožová a Monika Absolonová a v roli Arnošta z Pardubic Radoslav Brzobohatý a Petr Kostka. Do konce měsíce je čeká ještě deset repríz. Inscenace se na prozatímní scéně v Kongresovém centru objeví až v říjnu.

Divadlo Ungelt nabízí do 14. srpna na Novém Světě úspěšnou inscenaci romantické komedie o vztahu člověka a psa Sylvie. Titulní roli ztvárnila Vendula Křížová, další hrají Dana Syslová, Oldřich Vízner a Jaromír Dulava. Koncem měsíce bude v repertoáru hra Joa Penhalla Láska a porozumění, v níž v režii Hany Burešové účinkují Linda Rybová, David Švehlík a Richard Krajčo. "Počasí zatím negativně ovlivnilo pět večerů, které jsme museli zrušit," řekl ČTK šéf Ungeltu Milan Hein.

Autor: Ivo Prokop