Do Česka se vracejí horolezci, kteří uvízli v Pákistánu, oznámil Kulhánek

Do České republiky se vracejí dva horolezci, kteří před měsícem uvázli na hoře Rakapoši v Pákistánu. Na twitteru to dnes oznámil ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD), návratu podle něj předcházelo obtížné vyjednávání. Horolezce v Pákistánu zadržovaly místní úřady kvůli nezaplacené záchranné operaci.

Mluvčí ministerstva zahraničí Eva Davidová dnes ČTK sdělila, že velvyslanectví a pracovníci ústředí resortu poskytovali standardní konzulární ochranu včetně pomoci s komunikací s pákistánskými institucemi a českou pojišťovnou. "Oba muži zaplatili zatím pouze poplatky ve výši 4500 USD (zhruba 100.000 korun). Uhrazení zbývající dlužné částky se teprve bude řešit. V tuto fázi již jde o soukromoprávní věc obou dotčených," poznamenala.

Horolezci Jakub Vlček a Petr Macek a jejich místní kolega uvázli v polovině září na hoře Rakapoši v asi 6900 metrech nad mořem. Po třech dnech je z hory snesl vrtulník pákistánské armády. Pojišťovna Uniqa odmítla záchranu zaplatit, protože horolezci podle ní nejméně ve dvou ohledech porušili podmínky pojištění. Vrtulník snesl horolezce z hory ráno 15. září. Vrchol vysoký 7788 metrů před tím zdolali, o pomoc požádali při sestupu. Podle místního listu Dawn uvedl, že záchranná operace stála tři až čtyři miliony pákistánských rupií (zhruba 386.000 až 515.000 Kč).