Do Senátu a krajských zastupitelstev se bude volit v listopadu

Prezident Václav Klaus rozhodl, že volby do Senátu a krajských zastupitelstev se budou konat 5. a 6. listopadu. ČTK to sdělil mluvčí Hradu Petr Hájek. Dodal, že v těch obvodech, kde senátoři nebudou zvolení v prvním kole, se druhé kolo uskuteční 12. a 13. listopadu. Ministerstvo vnitra předpokládá, že pravidelná obměna třetiny členů horní komory a krajské volby přijdou na zhruba 373 milionů korun. "Odhady jsou ale opravdu jen velmi předběžné," řekl ČTK Jiří Hájek z ministerstva vnitra. Do nákladů navíc nejsou započítány výdaje policie a Českého statistického úřadu, který bude výsledky hlasování zpracovávat. Do zastupitelstev budou lidé volit ve 13 krajích. Pražany čeká hlasování až za dva roky. Ještě před senátními a krajskými volbami se počátkem října uskuteční doplňovací volby do Senátu v obvodu Prahy 4 a na Znojemsku.

Lidé v nich budou vybírat nové senátory proto, že Josef Zieleniec (lídr Sdružení nezávislých a Evropských demokratů) a Vladimír Železný (lídr hnutí Nezávislí) byli zvoleni v červnu do Evropského parlamentu. Nástupci Zieleniece a Železného budou zvoleni jen na zbytek jejich funkčního období, nikoli na celých šest let. V případě Zieleniece jsou to dva roky, u Železného čtyři. Ze senátorů byli do Evropského parlamentu zvoleni také Zuzana Roithová (KDU-ČSL) a Richard Falbr (ČSSD). Jejich nástupce však lidé vyberou až v řádných volbách v listopadu, neboť jim funkční období na podzim končí. Personální složení Senátu se po listopadových volbách značně promění. Horní komoru na podzim opustí řada jejích známých osobností, které už nehodlají kandidovat.

Koncem roku se objeví nové tváře ve vedení Senátu. Místopředsedové horní komory Mirek Topolánek (ODS) a Jan Ruml (US-DEU) již dříve oznámili, že znovu kandidovat nehodlají. Se senátorstvím chce skončit i předseda výboru pro evropskou integraci Jiří Skalický (za US-DEU). Na penzi se těší místopředseda senátorů ODS Vladimír Kulhánek, který chce ale být i nadále členem karlovarského zastupitelstva. Ani další ze senátorů ODS Martin Dvořák nebude kandidovat na Českokrumlovsku, protože se nyní chce plně věnovat práci dětského lékaře.

S ohledem na věk a zdravotní stav nebude na Ústeckoorlicku znovu kandidovat lidovec Bohumil Čada. Svůj mandát bude naopak obhajovat například další místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) na Liberecku, šéf senátorů ODS Jiří Liška na Jičínsku i stínový ministr zdravotnictví ODS Tomáš Julínek na Brněnsku. Znovu hodlá kandidovat další občanský demokrat Pavel Eybert na Táborsku, František Kroupa (za KDU-ČSL) na Kroměřížsku a komunista Rostislav Harazin na Bruntálsku.