Dveře ze slámy, podhoubí či lněného vlákna?

Výrobce interiérových dveří Sapeli sídlící v Jihlavě zkouší možnosti využití netradičních materiálů, jimiž by v budoucnu mohl z části nahradit dřevo. Na posledním ročníku přehlídky Designblok v Praze představil dveře ze slisovaných použitých obalů tetrapak. Firma testuje také například desky z recyklovaných PET láhví a z lněných vláken, vyzkoušet chce desky z podhoubí, hliněné desky nebo desky ze slámy. ČTK to řekl obchodní ředitel Sapeli Marek Sedlák.

V letošním prvním pololetí vyrobila společnost Sapeli 151.000 dveří, o 15 procent více než ve stejné době před rokem. Sedlák dodal, že pokud se ukáže, že nějaký materiál má výrobní potenciál, dá se předpokládat jeho využívání ve větším rozsahu spíš v horizontu pěti deseti let. Uvedl, že dřevo je pro interiérové dveře pořád nejlepší a léty prověřená varianta. Ale poptávka po něm roste, a to i kvůli tomu, že se zdražováním energií je větší zájem o topení dřevem.

Delší dobu už Sapeli zkouší využití lněných vláken. Dveře s těmito výplněmi mají podle něj velmi dobré protipožární vlastnosti, jsou odolné proti hluku a jsou velmi lehké. Nevýhodou je vyšší cena tohoto materiálu.