EU schválila reformu cukrovarnictví, Češi opět ztratí

Český cukrovarnický průmysl zřejmě čekají po krachu řady cukrovarů v posledních letech další těžké roky. Ministři zemědělství Evropské unie schválili pravidla reformy cukrovarnictví, která mohou v Česku způsobit uzavření dalších cukrovarů. Jediným částečným úspěchem české strany je, že příští snižování kvót v unii nebude plošné, ale bude odrážet restrukturalizaci celého sektoru v jednotlivých členských státech. Českým cukrovarníkům se výsledek nelíbí. "Nesouhlasíme s tím, že se má Česku ještě něco krátit, řekl ČTK předseda Českomoravského cukrovarnického spolku Oldřich Reinbergr. Domácí cukrovarnictví podle něj prošlo tvrdou restrukturalizací v devadesátých letech. "Pak jsme vstoupili do EU, aby nám vzali další výrobu," uvedl s tím, Česko pouze dále uvolní prostor ve výrobě cukru zemím, které mají výrobní kvótu na dvojnásobku vlastní spotřeby. Evropská unie chce do roku 2010 snížit cukernou kvótu o šest milionů tun, aby tak splnila své závazky u Světové obchodní organizace (WTO). Řada států, včetně těch největších, ale v minulosti žádnou kvótu na cukr neodevzdala a svůj cukerný průmysl ani nerestrukturalizovala. Češi naproti tomu již přišli zhruba o čtvrtinu své cukerné kvóty a za to zaplatili cenu v podobě zrušení řady cukrovarů.

Ještě v 80. letech přitom v Česku bylo zhruba 52 cukrovarů, zatímco v současnosti jich je sedm. Dávno také neplatí, že ČR patří k největším producentům cukru na světě, jak tomu bylo za první republiky. Tehdy počet tuzemských cukrovarů dosahoval asi 200. Češi sice dosáhli toho, že snižování kvót nebude plošné, ale neznamená to, že se kvóty pro ČR nesníží vůbec. Sníží se jen zhruba o 40 procent méně než členským státům, které tento sektor ještě vůbec nerestrukturalizovaly. To znamená, že pokud se kvóty budou snižovat například o deset procent, v Česku to bude o šest procent. Cukrovarníci ale upozorňují, že Češi již odevzdali téměř čtvrtinu kvót, zatímco někteří ani tunu.

Autor: Peter Gabaľ