Europoslance v prvních hodinách vybrala jen desetina voličů

Čechy podle očekávání možnost poprvé si vybrat evropské poslance zatím příliš nelákala. V prvních dvou hodinách po zahájení hlasování přišla k urnám podle informací ČTK od volebních komisařů jen necelá desetina oprávněných voličů, mnohde byla účast mnohem nižší. Většina volebních komisařů se shodovala v tom, že o eurovolby je menší zájem než o parlamentní nebo komunální volby.

První hodiny využili k uplatnění volebního práva tradičně převážně senioři a lidé středního věku. Řada voličů si podle zkušeností členů volebních komisí najde cestu k volebním urnám ve večerních hodinách. "Větší nápor očekáváme až mezi čtvrtou a osmou hodinou," řekl ČTK předseda jedné volební komise v Karlíně Karel Čížek.

V Brně do 16:00 odevzdalo hlas zhruba šest procent voličů, řekla ČTK Lenka Cundová z krajského úřadu. V některých volebních místnostech v Moravskoslezském kraji zaznamenali větší počet voličů hlavně bezprostředně po zahájení voleb. "Potřebujeme odvolit před odjezdem na dovolenou. Je to morální povinnost, zatím jsem byl u všech voleb a doufám, že budu taky u všech ostatních," řekl ČTK Ostravan Jiří Heinrich.

Jako tristní označil volební účast David Lukeš z jedné volební komise v Mělníku. "Je to ještě horší než při senátních volbách. A to je co říct," řekl. V Mladé Boleslavi přišlo do volebních místností pět až 13 procent voličů. Spíše menší zájem voličů hlásí členové volebních komisí v Královéhradeckém kraji. V sousedním Pardubickém kraji přišlo volit asi osm až deset procent lidí. Do jedné z přerovských volebních místností se dostavilo jen osm voličů, mnohé olomoucké a šumperské okrskové komise ale registrovaly desítky voličů. V Karlovarském kraji zejména v malých obcích zatím do volebních místností dorazilo minimum lidí. Větší účast se očekává v sobotu.

Zatímco na ústeckém sídlišti Skřivánek byli volební komisaři překvapeni nečekanou účastí voličů, v centru Děčína zely volební místnosti prázdnotou. Tradičně bez zájmu o volby zůstali i romští obyvatelé mosteckého sídliště Chanov. Lístek tam odevzdalo do 16:00 jen šest z celkem 939 zapsaných voličů. V Libereckém kraji odvolila asi desetina lidí. Důvod, proč šla k volbám do Evropského parlamentu, prozradila v Liberci důchodkyně o berlích. "Chodím k volbám vždycky, protože volové volit chodí," uvedla.

Prvními v jedné z volebních místností ve Valašském Meziříčí byl patrně nejstarší manželský pár voličů na území města. Vladimír Skýpala se narodil v roce 1913 a jeho žena Anežka o pět let později. V Brumově-Bylnici na Zlínsku začaly eurovolby bez elektrické energie; celé město, ve kterém žije asi 6000 obyvatel, bylo bez proudu kvůli středeční vichřici. Volební komisaři byli vybaveni sirkami, svíčkami, baterkami a mobilními telefony. Dodávka energie byla obnovena v 15:45.