Festival Prix Bohemia Radio představí povídky napsané umělou inteligencí

Sérii povídek napsaných umělou inteligencí představí příští týden na festivalu Prix Bohemia Radio v Olomouci autoři projektu mujRozhlas Podcast Session. Experimentální počin Českého rozhlasu nazvaný Digitální spisovatel podle autorů otestuje limity umělé inteligence, která dostala za úkol napsat příběhy s vlastními hrdiny a originální zápletkou. Novinářům to dnes řekl ředitel festivalu a šéf regionálního studia Českého rozhlasu Olomouc Josef Podstata.

Algoritmus dostal za úkol vytvořit svůj vlastní příběh na základě tisíců knih od renomovaných autorů, které si nastudoval. Výsledkem je pět povídek zaměřených na sci-fi, milostný příběh, detektivní žánr, horor a historický román. V připravovaném pokračování se umělá inteligence podle Podstaty spojí s předními českými autory. Společně pak budou psát povídky pro podcast.

Festival Prix Bohemia Radio se uskuteční v Olomouci od 18. do 21. října a kromě poslechu rozhlasové tvorby nabídne divadlo, Kavárnu Potmě nebo představení podcastových novinek. Vzpomínat se bude na bývalou čestnou prezidentku festivalu Hanu Maciuchovou, jejíž roli přebírá Igor Bareš.