Fiala s Macronem hovořil o válce na Ukrajině a energetické bezpečnosti

Francouzský prezident Emmanuel Macron a český premiér Petr Fiala se na večerním jednání v Elysejském paláci shodli na významu předsednictví Rady Evropské unie, které Česko převezme od Francie 1. července. Jednání s Macronem bylo podle Fialy přátelské a věcné. Macrona zajímal pohled Prahy, české veřejnosti a střední Evropy na válku na Ukrajině, řekl Fiala. Významným tématem byla také energetická bezpečnost.

Fiala se Macrona naopak ptal na jeho zkušenosti z jednání s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a na to, zda po ruské agresi na Ukrajině vidí smysl ve snahách hovořit se šéfem Kremlu. Macron ujistil, že nesdílí Putinovy názory, ale považuje za důležité "vědět, jak ruský prezident smýšlí a kam až je ochoten zajít". Fiala řekl, že se s Macronem shoduje v tom, že vina je jednoznačně na straně Ruska, které je agresorem, a že Ukrajině je třeba pomáhat.

Fiala řekl, že se chce ve spolupráci s Francií zaměřit na tři oblasti: na zajištění energetické bezpečnosti bez závislosti na Rusku, na obranu a na budování vysokorychlostní železnice, při kterém by Česko rádo využilo francouzských zkušeností.