Firmou roku 2020 je Lasvit, živnostníkem farmář Kublák

Vítězem soutěže Vodafone Firma roku 2020 je společnost Lasvit, která vyrábí světelné instalace na zakázku. Mezi živnostníky v soutěži Moneta Živnostník roku 2020 zvítězil Kamil Kublák, který má farmu a obchod se zemědělskými produkty. Výsledky 15. ročníku soutěže, jejímž posláním je podpora malého a středního podnikání v Česku, byly vyhlášeny na pražském Žofíně. Firmy se hodnotí na základě finančních ukazatelů. Jejich pořadí v jednotlivých krajích určuje odborná porota. Do celorepublikového finále postupuje 14 vítězů krajských kol. Vítěze finálového kola určuje celostátní porota.

Sklářské výrobky Lasviu znají zákazníci v několika desítkách zemí. Firma navrhuje a vyrábí nejen světelné instalace, ale také kolekce svítidel, nápojového a dekorativního skla. Více než 2000 jejích světelných instalací zdobí hotely, soukromé rezidence a další komerční i nekomerční prostory.

Historie statku vítězného živnostníka Kubláka se začala odvíjet před rokem 1752. Rodina hospodařila na gruntu nepřetržitě do roku 1958, do nucené kolektivizace. Po revoluci, v roce 1991, začala farma znovu žít. Dnes obhospodařuje přes 200 hektarů zemědělské půdy. Nosným programem jsou konzumní a loupané brambory.