Hamáček: V současné době není možné určit žádné datum rozvolňování opatření

S rozvolňováním opatření zavedených proti šíření nákazy koronaviru bude podle ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD) potřeba postupovat velmi opatrně. Nesmí se opakovat situace, která nastala o Vánocích, řekl na středeční tiskové konferenci. Připomněl tak růst nakažených poté, co vláda zmírnila některá svá nařízení před vánočními svátky. Prioritou by podle ministra měl být návrat dětí do škol. Plán rozvolňování bude podle Hamáčka na ministerstvu zdravotnictví, v současné době není možné určit žádné datum. "Klíčovým kritériem musí být pokles počtu lidí na jednotkách intenzivní péče," prohlásil. Nemocnice pak podle něj potřebují, aby počet hospitalizovaných poklesl zhruba na 3000, což je o více než polovinu lidí, kteří jsou v péči nyní.

Jan Hamáček také informoval, že ministerstvo zdravotnictví dostalo za úkol vyřešit situaci, kdy povinné testování ve firmách zaplnilo veřejná testovací místa na covid-19. Stát by podle něj například mohl přispívat občanům na nákup samotestů v obchodech či lékárnách podobným způsobem jako přispívá firmám.

Povinné testování musely firmy zahájit minulý týden. Od středy se povinnost týká i větších úřadů. "Celá řada firem si to vyložila tak, že naplno využívá kapacity systému antigenního testování pro veřejnost," kritizoval Hamáček. Testování je proto pro zájemce, kteří se netestují kvůli zaměstnání, prakticky nedostupné, připustil vicepremiér.