Hasiči stále v Českém Švýcarsku hlídají, místní se už vracejí domů

V národním parku České Švýcarsko byl v noci klid, ráno drony při kontrole objevily šest míst se zvýšenou teplotou v okolí Pravčické brány a jedno v oblasti Gabrieliny stezky, nikde ale nehoří. Pokračuje fáze takzvané technologické pomoci, kterou koordinuje štáb Hasičského záchranného sboru ústeckého kraje, na místě stále dohlíží 27 profesionálních a dobrovolných jednotek, během dne se počítá s jejich výměnou. Informovali o tom ráno hasiči na svém facebookovém profilu.

V sobotu odpoledne objevily hlídky několik malých ohnisek v oblasti Stříbrných stěn, které dohlížející jednotky zlikvidovaly pomocí vody ze zádových vaků. Večer pak vrtulníky provedly několik preventivních shozů do oblasti Křídelních stěn.

Požár v Českém Švýcarsku uhasili hasiči v pátek a po 20 dnech předali poslední uhašené místo správě národního parku. Nejrozsáhlejší lesní požár v České republice se rozhořel v neděli 24. července.

Od sobotního rána se mohou do evakuované obce Hřensko a jejích částí Mezná a Mezní Louky vracet místní, nutná je ale povolenka. Turisté se do osad a západní části parku nedostanou.