HN: Výrobce nástrojů Amati koupila skupina RIQ Investments

Výrobce hudebních nástrojů Amati Denak z Kraslic na Sokolovsku koupila brněnská firma RIQ Investments podnikatele Romana Staňka. Za světoznámého výrobce nástrojů, který je od září 2019 v insolvenci, zaplatí 26,5 milionu korun. Znalec přitom hodnotu firmy ocenil na 131,5 milionu Kč. O výsledku tříkolové aukce informují Hospodářské noviny (HN).

Staněk považuje koupi Amati za dlouhodobou investici. "Chceme do ní investovat, propagovat ji a vrátit ji tam, kde historicky byla. Tedy i na trhy, jako je Jižní a Severní Amerika, Austrálie či Japonsko," řekl HN. Více se k zamýšleným změnám nechce vyjadřovat do doby převzetí firmy. Výsledek aukce považuje insolvenční správce Lukáš Zrůst za úspěch, přestože konečná cena výrazně zaostala za původním znaleckým posudkem. "Zkoušeli jsme zkontaktovat co nejvíce zájemců. Ale ani velcí evropští hráči, kteří původně o společnost projevili zájem, nakonec nabídku nepodali. Říkali, že nepotřebují rozšiřovat výrobu, když jim samotným zůstávají nástroje na skladech," řekl Zrůst.

Z prodeje byla vyloučena unikátní sbírka hudebních nástrojů, o kterou se zajímá Karlovarský kraj i město Kraslice. Jedním z možných záměru při získání sbírky by byl vznik muzea hudebních nástrojů.