Hotely a restaurace musí opět zavřít. Pětina se obává, že už neotevře

Ilustrační foto: F. Muhammad/Pixabay, CC0

Česko bude od pátku znovu v přísnějším, čtvrtém stupni protiepidemického systému PES. Obchody a služby zůstávají otevřené, ale vrátí se zákaz nočního vycházení  a restaurace, bary, hotely nebo penziony musí opět zavřít. Podle jejich majitelů kompenzace, které slíbila vláda, zániku řady z nich nezabrání.

"Je to velice nepříjemné, protože je to už existenční. Na Vánoce máme už nasmlouvané pobyty, na leden se to pomalu plní, byly už zaplacené i nějaké zálohy. To znamená, že nejenom, že neutržím, ale budu muset vrátit peníze, které potřebuji na provoz penzionu. Protože, když je zavřeno, provozní náklady jsou pořád stejné," řekl Českému rozhlasu majitel penzionu v Karlově Studánce Jaroslav Tejnský.

Podobná situace je i u dalších podniků z tohoto odvětví. Podle Asociace hotelů a restaurací ČR je v současné době většina z nich na konci ekonomických možností.

"Zároveň toto opatření přichází v době, kdy měla většina poskytovatelů stravovacích a ubytovacích služeb poslední možnost alespoň částečně sanovat škody, které v rámci omezování provozu během tohoto roku vznikaly a nadále vznikají," uvedla asociace v tiskové zprávě.

Kompenzace nestačí

Vláda rozhodla, že bude provozovatelům hotelů a penzionů kompenzovat náhrady. Řekl to ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Ubytovací zařízení dostanou příspěvek od 100 do 330 korun za pokoj a den. Speciální bonus dostanou také restaurace. Bude se vypočítávat podle velikosti provozovny s ohledem na počet zaměstnanců. Celkem na nová opatření stát rozdělí 10 miliard korun.

Podle Asociace hotelů a restaurací jsou kompenzace pozitivním krokem, ale náhrady měly být vyšší. Restauratéři tvrdí, že jsou například v porovnání s Německem poloviční.

S tím souhlasí i prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza. „Pokud si uvědomíme, že tady v těch stupních tři a čtyř možná budeme do února a možná ještě dál, tak jak jsou kompenzace nastaveny, tak nestačí na to, aby dokázaly restaurace v tomto režimu dlouhodobě přežít," uvedl pro Český rozhlas. Některé podniky podle něj nadobrou zavřou s koncem roku.

Majitelé restaurací proto žádají opatření, podobné kompenzaci tržeb po vzoru právě Německa nebo Rakouska. Někteří uvedli, že jinak budou protestovat, a to formou nerespektování nařízení o uzavření provozoven, nebo v nich symbolicky nechají rozsvícena světla a vyvěsí národní vlajku.