Inflace potvrdila, že vstup do EU nebyl cenově dramatický

Květnová inflační čísla potvrdila, že vstup do Evropské unie žádné drastické zvyšování cen nepřinesl, shodují se analytici oslovení ČTK. Inflace je podle nich navzdory nejvyšší hodnotě za poslední dva roky stále nízká a spolu se silnou korunou tak oddaluje růst sazeb v České republice.

Spotřebitelské ceny se proti dubnu zvýšily o 0,4 procenta. Meziroční inflace tak v květnu zrychlila na 2,7 procenta z dubnových 2,3 procenta, což je její nejvyšší hodnota od dubna 2002. Trh přitom čekal tříprocentní růst cen. Inflace se v květnu vrátila do cílového koridoru ČNB.

"Europesimisté budou po dnešku zklamáni, statistika ukázala, že vstup do EU s sebou nepřinesl cenovou revoluci," komentoval výsledek analytik Volksbank Vladimír Pikora. Kdyby od prvního května nedošlo k úpravám DPH, vzrostly by ceny jen o 0,1 procentního bodu méně než s úpravou DPH. "To je tak malý rozdíl, že ho nelze označit za inflační faktor," dodal. V důsledku přeřazení stravovacích služeb ze snížené do základní sazby DPH v květnu podražily zejména restaurace a jídelny. Restauratéři ale zvýšili ceny méně, než vzrostla daň.

Výrazné zdražování nezpůsobily ani úpravy cel. "Spekulanti, kteří počítali s raketovým růstem cen rýže a hojně ji skupovali, se přepočítali. Ceny rýže vzrostly jen o 3,7 procenta," uvedl Pikora. . Kromě změn DPH tlačily květnové ceny nahoru i dražší cigarety, což byla opožděná reakce na lednové zvýšení spotřební daně. V minulých měsících se ještě prodávaly cigarety z loňských zásob. Zhruba polovinu meziměsíčního růstu cenové hladiny má na svědomí benzin a nafta. Natural 95 zdražil v průběhu května o 1,50 Kč na 27,50 Kč/litr.

Inflace v České republice podle ekonomů zůstává stále velmi nízko, a to i v mezinárodním srovnání. Spolu se silnou korunou tak oddaluje zvyšování úrokových sazeb. "Výrazně tak vzrostla pravděpodobnost, že ČNB ponechá tento měsíc sazby beze změny a že k prvnímu zvýšení sazeb přikročí až v červenci," řekl analytik PPF Radomír Jáč.