Italská La Scala uvede ve své premiéře Dvořákovu Rusalku, obsazení bude mezinárodní

Jeden z nejslavnějších operních domů milánská La Scala uvede příští týden poprvé operu Rusalka od Antonína Dvořáka, po premiéře 6. června bude následovat ještě pět představení. Toto romantické dílo, v němž se mísí pohádkové postavy s postavami reálného světa, nastudovala italská režisérka Emma Danteová a dirigovat ho bude Čech Tomáš Hanus. Obsazení opery bude mezinárodní. Hlavní ženskou postavu ztvární ukrajinská sopranistka Olha Bezsmertná, princem jí bude ruský tenorista Dmitrij Korčak a roli Cizí kněžny ztvární rovněž Ruska Jelena Gusevová, jako hajný vystoupí český barytonista Jiří Rajniš, vodníkem bude Jihokorejec Jong-min Pak a v roli Ježibaby zazpívá německá mezzosopranistka Okka von der Damerauová. „Je to Olymp, na který se touží dostat snad každý operní pěvec. Velmi si toho považuji. Jsem hrdý, že se Milánu představíme jako operní velmoc a že zde Dvořákovo vrcholné dílo zazní v našem rodném jazyce," řekl k uvedení Rusalky barytonista Rajniš.

Pro České centrum Milán, které je mediálním partnerem představení, to není první spolupráce s touto slavnou institucí. „Milánská La Scala má jedno z nejnáročnějších publik na světě. Proto je nám velkou ctí, že České centrum může být u toho, kdy se po více než 100 letech od vzniku naší přední opery Rusalka dostává právě na tato divadelní prkna. Navíc s českým obsazením v rodné češtině, která je pro operní zpěv tak náročná,“ uvedla ředitelka Českého centra Simona Calboli.

Dvořákova Rusalka měla premiéru v pražském Národním divadle 31. března 1901. Už v roce 1910 ji slyšela Vídeň a americkou premiéru měla v roce 1935 v Chicagu. Na scéně slavné Metropolitní opery v New Yorku se objevila poprvé až v roce 1993, a to s Gabrielou Beňačkovou v titulní roli.