Jan Fic vyrábí kytary s příběhem. Poslední vznikla z dubu starého 4,5 tisíce let

Jan Fic, foto: archiv Jana Fice

Každá kytara, kterou vyrobí, je unikát. Jako materiál používá Jan Fic třeba staré trámy. Elektrickou kytaru umí udělat i z poškrábané desky stolu nebo ze dřeva, které leželo 4500 let v bažině.

Jan Fic,  foto: archiv Jana Fice

První pokusy s kytarami začal už ve třinácti letech.

"Byl to pokus o kytaru. Ale brzy jsem přešel na tzv. cigar box guitar. Je to americký hudební nástroj. Doslovný překlad je 'kytara z krabice od doutníků'. Já jsem se ve 13 letech začal učit na kytaru u Romana Havlíka ve Znojmě a ten mě učil hrát blues. Postupně jsem zjišťoval, že blues je i kultura, a patří k němu i jiné hudební nástroje, než tradiční kytary. Strašně jsem ty nástroje chtěl, ale nebylo to nikde k sehnání. U nás na vesnici ještě nebyl internet, ve městě snad jenom v knihovně. Nemohl jsem se nikde dozvědět, kde se krabicová kytara dá sehnat, tak jsem ji začal stavět sám. Ty první pokusy byly o tom, že jsem chtěl zkusit vyrobit a vlastnit takový nástroj."

Které nejoriginálnější dřevo jste použil na kytaru?

Jan Fic,  foto: archiv Jana Fice

"Nejoriginálnější dřevo jsem použil docela nedávno. Ta kytara je teď čerstvá a k prodeji. Je to zhruba 4,5 tisíce let starý dub. Ležel v bažině a to dřevo se označuje jako morta. Bylo vytaženo tuším z devíti metrové hloubky z rašeliniště poblíž Hulína. Během těžby rašeliny zjistili, že se tam jsou tyto stromy. Teď vytáhli nedávno druhý. Na dřevo jsem přišel úplně náhodou, protože jsem potkal člověka, co vyrábí z tohoto dřeva dýmky. Zeptal jsem se ho, jestli je možné sehnat větší kus, aby z toho šel vyrobit krk na kytaru. Takhle jsem se k tomu dřevu dostal a kousek koupil."

Jak si tyhle netradiční kytary nachází cestu ke kupcům?

"Takto speciální kytaru jsem zatím nikdy nevyrobil. Já většinou nevyrábím kytary na sklad, je to zakázková výroba, oslovují mě zákazníci sami."

Kam se vaše kytara dostala nejdál?

"Nejdál do Texasu. Je legrační, že byla vyrobená ze dřeva právě z Texasu."

Kolik kytar zvládnete vyrobit za rok?

"Je to kolem třiceti až čtyřiceti kusů. Paradoxní je, že čím jsem známější a poptávka po mých nástrojích vyšší, tím míň zvládám vyrobit kytar, protože jsou to většinou složitější stavby, víc si s tím vyhraji, je to časově náročnější."

Jan Fic,  foto: archiv Jana Fice

Sledujete, kde a kdo na vaši kytaru hraje?

"Samozřejmě. Vidím buď přátele, kteří si ode mě koupili nějaký nástroj, popřípadě, když se ta kytara dostane k nějaké známější osobě, tak vidím třeba na facebooku fotky a videa, kde hraje na moje nástroje."

Jan Fic v dílně používá pásovou pilu, brusku nebo frézu, žádné programovatelné, počítačem řízené obráběcí stroje. Cílem není vyrobit leštěný nástroj z velkoprodejny, přiznává i praskliny nebo jiné nedokonalosti materiálu. Jeho nástroje používají bluesmani, jazzmani i rockeři. V kytaru proměnil i desku svého dílenského stolu, pocházející možná z poloviny 19. století. Nohy se rozpadly, deska ale ještě dostala nový život.