Jandák: Budu hledat peníze na památky v Bruselu a v Norsku

Ministr kultury Vítězslav Jandák chce hledat alternativní finanční zdroje na péči o památky a o národní kulturní poklad v zahraničí. "Musíme najít klíč k bruselským a norským velkým penězům," prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci. Vedle fondů EU lze podle něj počítat totiž i s Norskem, které, jak řekl, "vydělává na ropě a chce přispívat na památky".

Vláda Jandákovi ve středu uložila, aby s ministrem financí Bohuslavem Sobotkou hledali mimorozpočtové zdroje k pokrytí nového programu péče o takzvaný národní kulturní poklad, tedy movité dědictví spravované státními institucemi. Částku, která bude v letech 2007 až 2014 potřebná, Jandák předběžně vyčíslil na 17,7 miliardy korun. "Dalo by se uvažovat třeba i o patnácti miliardách, ale teď nebudeme hovořit o konkrétních částkách," poznamenal ve čtvrtek. Podle ředitele Národního muzea Michala Lukeše obsahuje nový program jako jednu z priorit rekonstrukci hlavní muzejní budovy.

Jandák zároveň usiluje o nalezení většího objemu peněz pro aktuální záchranu a péči o nemovité památky, a to ještě i v tomto roce. "Jedná se mi hlavně o střechy v havarijním stavu," řekl a jmenoval mimo jiné kláštery a zámky v Doksanech, v Krásném Dvoře, Horšovském Týně, Kladrubech, Lednici či Stráži pod Ralskem. Pro tyto účely počítá s pomocí sponzorů - podnikatelů a firem. Ministr kultury ve čtvrtek uvedl, že se mu v návrhu rozpočtu na příští rok podařilo na jednání vlády prosadit zvýšení původně uvažované částky o 326 milionů korun. Podle jeho mluvčí by to tak mělo být 5,807 miliardy korun.