Julius Meinl v Českých Budějovicích prodával zkažené potraviny

Plesnivé či prošlé potraviny, především uzeniny a sýry, prodával obchod Julius Meinl na Lannově třídě v Českých Budějovicích. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Kontroloři přišli na to, že prodavačky v lahůdkách musely na pokyn vedoucího vracet do prodeje potraviny, určené k likvidaci. SZPI na řetězec podala oznámení o podezření z trestného činu prodeje potravin, které ohrožují zdraví a z vydírání, řekla ČTK mluvčí inspekce Daniela Kolejková. Řetězec čekají statisícové pokuty.

Kontrola podle mluvčí objevila, že vedoucí provozu nutil prodavačky v lahůdkách například omývat ve slané či octové vodě plesnivé uzeniny a sýry. Poté je ženy musely potírat olejem, aby vypadaly čerstvě. Zaplísněné potraviny dokonce personál vykrajoval a poté znovu prodával. Do provozu se k těmto úpravám sváželo prošlé zboží i z jiných obchodů řetězce Julius Meinl. "Pracovně se chladírně, kde se omyté uzeniny a sýry ukládaly, říkalo 'kafilérka'," upozornila mluvčí. O praktikách firmy bude SZPI informovat kontrolní úřady ostatních zemích EU.

Ústřední ředitel SZPI Jakub Šebesta dále uvedl, že firma Julius Meinl často nerepektovala nařízení inspektorů, případně je plnila liknavě. "Tento aktuální případ z Českých Budějovic byl už jen poslední kapkou," prohlásil ředitel. SZPI podle něj nicméně nechystá v řetězci Julius Meinl žádné plošné kontroly, protože ty probíhají v celé zemi a i u jiných řetězců celoročně a bude tomu tak i nadále.

Případem se již zabývají policisté. "Pokud shledáme, že byla naplněna skutková podstata trestného činu, zahájíme trestní řízení," řekla mluvčí českobudějovické policie Alena Tonningerová.

Společnost Julius Meinl je prvním obchodním řetězcem, který se rozhodl kvůli silnému konkurenčnímu boji z České republiky odejít. Celkem 67 jejích prodejen koupí firma Ahold, provozující v Česku síť supermarketů Albert a hypermarketů Hypernova. Aholdu inspekce ve středu uzavřela prodej potravin v Hypernově v Jindřichově Hradci, a to kvůli zamoření provozovny živými i mrtvými myšmi.