Klaus má vztahy s Grossem za férové; chce, aby vláda fungovala

Prezident Václav Klaus považuje své vztahy s premiérem Stanislavem Grossem za férové a byl by rád, kdyby takové zůstaly i nadále. Prezident má také zájem, aby Grossova vláda fungovala a zužitkovala dva roky, které jí zbývají do řádných parlamentních voleb. Klaus to uvedl v nedělním diskusním pořadu televize Nova Sedmička.

"Velmi si uvědomuji rozdíl vůči této (Grossově) vládě oproti vládě předcházející v tom, že tu minulou jsem nejmenoval. Čili necítil jsem takovou míru zodpovědnosti, jakou cítím teď vůči vládě, která byla mnou jmenována," řekl Klaus. "Já jsem nezastával nikdy - a dvojnásob v této situaci nezastávám heslo, které leckdo v našich zeměpisných šířkách propagovával - čím hůř, tím lépe," řekl prezident. Uvedl, že nehodlá vynášet soudy vůči "každodennosti vlády", ale vůči věcem koncepčním a zásadním.

Jednu z mála výhrad, které Klaus už dnes Grossově vládě vzkázal, se týkala pokračování reforem, s nimiž začal Špidlův kabinet. Klaus předpověděl, že i Grossova vláda bude pokračovat v "polorefomní" politice.

Klaus připustil, že v jeho vztazích ke Grossovi se projevují jejich politické a věkové rozdíly, ale prezident se nechová "tatínkovsky". "Myslím, že my se chováme vzájemně férově, a byl bych rád, kdyby to tak mohlo zůstat," řekl Klaus.

Klaus také poznamenal, že při jeho víkendové návštěvě konference v Itálii se zahraniční politici podivovali tomu, že Česko má v Grossovi tak mladého premiéra, a zajímali se o to, zda Gross funkci zvládne. Grossovi bude příští měsíc 35 let. Klaus prý odpovídal, že mládí není samo osobě fatální překážka. "Já jsem říkal, že on (Gross) lecjakou zkušenost v politice má. Vysvětloval jsem jim jeho životní kariéru. Říkal jsem, že určitě má komunikační schopnosti jednat, vyjednávat, domlouvat se a že věřím, že ostatní bude získávat za pochodu," řekl Klaus.

Prezident potvrdil, že se s Grossem domluvili na pravidelných zhruba měsíčních schůzkách, jež by měly přispět ke koordinaci jejich činů a odstranit nebezpečí, že by se vzájemně překvapovali a dovídali se o svých záměrech prostřednictvím médií. První podobnou schůzku měli ve čtvrtek.