Klaus obvinil Zaorálka, že schvaluje urážky hlavy státu

Prezidenta republiky Václava Klause se dotklo, že předseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) souhlasí s kritikou, kterou vůči prezidentovi vznesli místopředseda Evropského parlamentu Roca Vidal-Quadras a předseda ústavního výboru EP Jo Leinen. Na tiskové konferenci věnované Klausovým názorům na evropskou ústavu konzervativec Vidal-Quadras ve středu prohlásil, že Klaus je jediným šéfem členského státu EU, který vůči unii stojí v tak výrazné opozici. "Jeho (Klausovy) argumenty proti ústavě jsou předpojaté, zavádějící i lživé," řekl novinářům Vidal-Quadras.

Klaus v dopise Zaorálkovi napsal, že nedovede pochopit, že jako ústavní činitel veřejně schvaluje urážky prezidenta vlastní země. "Pokud je Váš výrok v médiích, že 'námitky obou poslanců jsou přesné a výstižné', autentický, pak se tímto výrokem ztotožňujete i s tím, že politici cizí země mohou hlavu našeho svrchovaného státu zcela neslýchaně vyzývat k demisi," napsal v pátek Klaus Zaorálkovi. "Dopustíme-li, aby i nejvyšším představitelům České republiky bylo zakazováno účastnit se diskuse o zásadních otázkách, které ovlivní život občanů naší země na dlouhá desetiletí, ztratíme postupně právo rozhodovat o budoucnosti vlastní země a o svém vlastním životě. Naplní se tak, naším vlastním přičiněním, nejhorší obavy, které o směřování Evropské unie mám," napsal Klaus.

Zaorálek pátečnímu vydání deníku Právo řekl, že považuje kritiku na Klausovu adresu za oprávněnou: "Námitky obou poslanců jsou přesné a výstižné. Jediné, co nyní může pan prezident udělat, je to, že na jejich argumenty věcně odpoví. To není žádné okřikování."

Prezident v dopise uvedl, že Zaorálek má odlišné názory na Evropskou ústavu, což plně respektuje. "Považoval bych však za nepřijatelné, aby Vám kdokoliv bránil je svobodně vyjadřovat. O to větší by bylo mé pobouření, kdyby Vám právo vyslovit svůj názor, který jinak nesdílím, bylo - jako předsedovi Poslanecké sněmovny - upíráno ze zahraničí a kdyby byl předseda naší sněmovny urážen a umlčován," napsal. Kritiku od europoslanců považuje za urážku suverénní členské země EU. Ve čtvrtek proto v dopise předsedovi EP Josepu Borellovi napsal, aby zaujal stanovisko. Podle šéfa prezidentské kanceláře Jiřího Weigla očekává prezident omluvu. K omluvě vyzvali také poslanci ODS.