Komunisté demonstrovali v Praze proti drahotě

Příznivci KSČM se dnes odpoledne sešli na pražském Václavském náměstí, aby zde demonstrovali proti zdražování, nárůstu chudoby a poklesu životní úrovně. Protestující, kterých do centra hlavního města dorazilo podle policejních odhadů zhruba 250, požadovali zejména demisi vlády Petra Fialy (ODS). Viní kabinet z toho, že není ochoten současnou situaci řešit.

Na demonstraci promluvila předsedkyně strany Kateřina Konečná, která upozornila na bezprecedentní výši cen benzinu a nafty či na růst cen potravin. "Elektrika a plyn se stávají pro část společnosti nedostupné," prohlásila. Podle ní má však Česko energie dost a za současnou situaci může vláda. Po Konečné vystoupil i bývalý sociálnědemokratický politik Jan Kavan, který opět promluvil o zdražování a vysoké inflaci.

"K 15:00 bylo na náměstí 250 demonstrantů," řekl ČTK mluvčí pražské policie Jan Daněk. Lidé si s sebou přinesli zejména červené vlajky s nápisem KSČM, někteří dorazili s transparenty "Stop vládě" či "Zdaňte bohaté". Také mezi projevy lidé skandovali "hanba vládě" či požadavky na její demisi.