Kontrolní vyšetření potvrdilo čtrnáctý případ BSE v Česku

Kontrolní vyšetření potvrdilo čtrnáctý případ tzv. nemoci šílených krav (BSE) v Česku. Nemocná kráva pocházela ze zemědělského družstva Hrejkovice v Jižních Čechách. Preventivně utraceno bude předběžně 92 vrstevnic postiženého dobytčete. ČTK to sdělil mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. V samotném družstvu Hrejkovice půjde na porážku 84 krav, z toho 21 vysokobřezích bude mít možnost se otelit. Dalších osm vrstevnic veterináři dohledali v jiných chovech v okrese Písek. "Je možné, že se toto množství o několik kusů může zvýšit," podotkl Duben.

Od roku 2001, kdy Česko začalo s vyšetřováním, se objevilo 14 nakažených zvířat z téměř 650.000 vyšetřených. Zejména v porovnání s ostatními evropskými zeměmi je to podle Dubna malé množství. "Dovídám se to od novinářů, veterina mi ještě nic neřekla," reagoval na definitivní výsledky testů předseda družstva Stanislav Zelený. Družstvo zatím neví, jak a kdy budou krávy utraceny.

Družstvo již kontaktovali zástupci pojišťovny i státu, kteří jej informovali o dotacích na uhrazení likvidace krav a ušlého zisku. Podle Zeleného přijdou zemědělci na mléce o asi pět milionů korun. Již dříve uvedl, že si neumí vysvětlit, jak se zvíře nakazilo. Podle něj bralo družstvo celou dobu krmné směsi od bývalého ZZN Písek, dnes firmy Grana, a od bývalých Jihočeských mlékáren, dnes Madety. První kus skotu nakažený BSE veterináři zjistili v červnu 2001. Veterinární správa poté nařídila na nemoc testovat veškerý poražený skot ve věku nad 30 měsíců. Do té doby se prověřovaly jen stanovené rizikové skupiny dobytka.