Kontroly ukázaly zřejmě organizovaný vývoz léčiv nejméně za 67 mil. Kč

Z Česka byly podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nelegálně vyváženy léky na předpis, zřejmě šlo o organizovanou činnost. Podle už pravomocně ukončených kontrol provozovatelů lékáren zmizelo nejméně 130.000 balení za téměř 67 milionů korun. Podle ředitelky SÚKL Ireny Storové může být celková cena i dvojnásobná nebo vyšší. Provozovatelům za nedostatky ve vedení evidence skladových zásob a výdeje v lékárnách udělil ústav pokuty za 10,5 milionu korun. Storová chce změnu zákona, která by umožnila tvrdší postihy.

Léky si tak české lékárny sice objednaly, nevydávaly je ale českým pacientům a vůbec je neevidovaly ve svých skladových zásobách. Šlo například o léky na diabetes, astma, chronickou obstrukční plicní nemoc, vysoký krevní tlak či cholesterol, na epilepsii nebo proti krevní srážlivosti. Podle Storové šlo hlavně o léky, které jsou v zahraničí dražší než v ČR, kde je cena regulovaná.

"Takové léky pak mohou chybět pro české pacienty," uvedla. V dosud pravomocně ukončených kontrolách podle ní SÚKL nenarazil na podobné zacházení s antibiotiky nebo dětskými sirupy proti horečce, s jejichž nedostatkem se Česko v uplynulých měsících potýkalo. Další kontroly ale ještě pokračují.