Kvůli násilnostem asi Česko nestáhne stovku svých vojáků z Kosova

Česká republika kvůli současné vlně násilí mezi Srby a Albánci v Kosovu zřejmě přehodnotí svůj záměr stáhnout k 1. květnu stovku svých vojáků, kteří působí v této jihosrbské provincii v rámci mezinárodní mise KFOR. Po čtvrtečním setkání s generálním tajemníkem Severoatlantické aliance Jaap de Hoop Schefferem v Praze český premiér Vladimír Špidla oznámil, že počet příslušníků společného česko-slovenského praporu zřejmě zůstane zachován. V současnosti má jednotka čtyři sta českých a sto slovenských vojáků.

Předseda české vlády o napjaté situaci v Kosovu dopoledne jednal s ministrem obrany Miroslavem Kostelkou. Nejnovější události podle premiéra asi ovlivní další budoucnost společného česko-slovenského praporu. "Budeme zřejmě nuceni přehodnotit úvahu, že bychom stáhli 100 mužů, jak jsme předpokládali. Česko- slovenský prapor bude zřejmě působit v plném rozsahu," řekl Špidla novinářům. Vyžaduje to ještě další jednání, dodal. "Český prapor je zapojen, splní povinnosti, které se od něj žádají. Má uloženo všemi silami působit tak, aby se situace zvládla," komentoval Špidla současné násilné střety v Kosovu.

Do České republiky dorazil šéf aliance s několikahodinovým zpožděním právě kvůli řešení napjaté situace v Kosovu, kde propukly krvavé srážky mezi Albánci a Srby. Při srážkách v oblasti, kde působí mezinárodní jednotky NATO a OSN, již zahynulo 22 lidí. Kosovo oficiálně patří do soustátí Srbsko a Černá hora. I téměř pět let po ukončení války tam trvá napětí mezi majoritními Albánci a menšinovými Srby.