Letiště Praha letos kvůli koronaviru nevyplatí státu dividendu

Letiště Praha letos kvůli dopadům pandemie koronaviru nevyplatí státu dividendu za loňský rok. V rozhovoru pro Lidové noviny (LN) to řekl šéf firmy Václav Řehoř. Letiště na konci léta využije úvěr, z úvěrového rámce v řádu miliard korun bude v první fázi čerpat jednu miliardu. Peníze použije na provoz i na úhradu investic, uvedl také Řehoř. Nahradit na letišti leteckou společnost Smartwings, pokud by padla, by podle něj asi nebyl problém. Letiště v květnu propustilo 450 zaměstnanců, jak dříve avizovalo. Dalších 700 pracovníků s vysokou odborností, kteří nyní nejsou plně vytížení, si chce firma udržet, protože příští rok předpokládá odbavení deseti milionů cestujících.

Po květnovém meziročním poklesu počtu pasažérů o 99,5 procenta na zhruba 8000 má letiště v červnu podle Řehoře nižší desítky tisíc cestujících. Za červenec čeká 170.000 a za srpen 300.000 pasažérů. Loni letiště odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících, na tuto úroveň se chce podle Řehoře dostat do tří let. Letiště si podle svého šéfa po sedmi letech růstu udělalo peněžní zásobu na investice a provoz a splatilo všechny dluhy. Během zastavení leteckého provozu za koronavirové krize snížilo náklady a pozastavilo krátkodobé investice.

Na pražském letišti začíná fungovat první dálková linka po koronavirové krizi. Qatar Airways bude třikrát týdne létat do katarského Dauhá. V sobotu spustí druhou dálkovou linku flydubai, které zamíří do Dubaje. Před koronavirovou krizí fungovalo na pražském letišti kolem 15 dálkových linek do Asie a Severní Ameriky.