Lidé mohou posílat zemědělskému muzeu recepty lokálních jídel

Národní zemědělské muzeum v Praze vyhlásilo sbírku starých kuchařek, rodinných a regionálních receptů tradičních jídel i nápojů, do níž se může zapojit široká veřejnost. Projekt má pomoci uchovat kulinární bohatství českých zemí. Závěry výzkumu a některé recepty se objeví na výstavách, publikacích či v encyklopedii. ČTK o sbírce informovala mluvčí zemědělského muzea Jitka Taussiková. "Masopustní boží milosti, klouzáky, sejkory, jabkance, zelné šlíšky, kraslická liškajda či likér z lipového květu - i to jsou příklady lokálních pokrmů, kterých regiony České republiky nabízejí nepřeberné množství," uvedla Taussiková.

Získané materiály budou podle ní tvořit součást podsbírky Gastronomie a stanou se předmětem sociokulturního výzkumu o kulinárním dědictví českých zemí. Každý, kdo do muzejní sbírky přispěje, získá rodinnou vstupenku do Národního zemědělského muzea.