Lidé si mohou na multimediální výstavě prohlédnout Prahu před 100 lety

Pražané či návštěvníci hlavního města si mohou na multimediální výstavě na náměstí Republiky prohlédnout část Prahy, jak vypadala před 100 lety. Návštěvníky čeká virtuální procházka okolo hlavního nádraží v době vzniku takzvané velké Prahy v roce 1922. ČTK to dnes řekl ředitel projektu Lukáš Nádvorník. Výstava potrvá do soboty 24. září. Velká Praha vznikla 1. ledna 1922, kdy k ní bylo připojeno 37 obcí včetně Vinohrad, Žižkova, Smíchova nebo Karlína.

Prezentace s virtuální realitou je ve speciálním stanu na náměstí Republiky. Uvnitř je umístěno velké panoramatické plátno, které návštěvníky vtáhne do tehdejší podoby dnešního středu metropole. Před ním jsou umístěny tzv. VR pointy, kde mohou sledovat tehdejší podobu okolí nádraží prostřednictvím 3D brýlí.

Na výstavě se podílel jako garant historik architektury Zdeněk Lukeš, který vybral prostor před nádražím, tehdy nazývaný Sadovou třídou s honosným parkem. "Tam nezůstal téměř kámen na kameni, s výjimkou samozřejmě budovy nádraží, zůstal fragment plodinové burzy. Všechny ostatní domy zmizely a některé z nich byly velmi cenné, a přišli jsme také o ten tehdy atraktivní park," řekl Lukeš.